Mit tesz a gyermek szemével a számítógép fénye?

Valószínűleg Ti is sokat hallottatok és olvastatok már a számítógép, telefon és tévé kék fényének káros hatásairól. Sajnos manapság már konkrét számokkal is alá támasztható, hogy a fiatalkorú felnőttek körében egyre több a rövidlátó. Ők már abba a generációba tartoznak, akiket erősen érintett a technológiai fejlődés szemre gyakorolt negatív hatása.

Bár a rövidlátás kialakulásának hátterében nem a képernyő káros fénye, hanem sokkal inkább a rendszeres, huzamosabb ideig tartó közelre fókuszálás áll. Manapság a gyerek ennek sokkal nagyobb százalékban vannak kitéve, hiszen nem csak a számítógép előtt ülnek sokat, de a telefonjukat és a tabletjüket is sokat használják.

A képernyő előtt töltött túl sok idő viszont más kellemetlenségeket is okozhat, mint például a szemszárazság. Mivel a képernyő nézése közben egy ember majdnem harmad annyit pislog, mint átlagosan, aminek köszönhetően a szemfelszínt borító könnyfilm egyensúlya felborul és kialakul a szemszárasság.

Ez gyerekkorban kifejezetten kellemetlen lehet, hiszen nem sok picinek a szemcsepp használata is traumákat okoz.

De mit lehet tenni? Érdemes a képernyő előtt töltött időt maximalizálni, vagy olyan lencsét választani, ami a képernyő kék fényét is szűri, ami sokat segít.

A NanoProtect™ egy nem dioptriázható védőszemüveg, mely semlegesíti a kékfény káros hatásait, ezzel csökkenti a jövőbeni betegségek (például a makuladegeneráció) kialakulásának kockázatát. Kékfényszűrő védelme 60%-os, szemben más, normál gyerek szemüveglencsék 2-20%-os szűrőképességével.